Fysioterapia?

Fysioterapeutti on terveyden, liikkeen, liikkumisen ja toimintakyvyn ammattilainen ja terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö. Eläinfysioterapeutti on fysioterapeutin tutkinnon suorittanut henkilö, joka on täydentänyt ammattitaitoaan eläinfysioterapeutin erikoistumisopinnoilla. Fysioterapia on fysioterapeutin toteuttamaa, tavoitteellista ja yksilöllisesti suunniteltua terapiaa, joka pohjautuu aina huolelliseen fysioterapeuttiseen tutkimiseen. Terapiamenetelmiä ovat mm. ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaaliset käsittelyt (esim. hieronta) ja fysikaaliset hoidot (esim. sähköhoidot). Terapeuttinen harjoittelu tarkoittaa fyysisten ominaisuuksien (esim. koordinaatio, lihasvoima) kehittämistä spesifeillä ja kontrolloiduilla harjoitteilla.

Milloin fysioterapiaan?

Fysioterapiaan voi hakeutua ennaltaehkäisevästi, vaikkei sinulla tai eläimelläsi olisi mitään liikkumista tai toiminta-/suorituskykyä rajoittavaa vaivaa tai kipua. Tällöin pyritään kartoittamaan mahdolliset riskitekijät, ennaltaehkäisemään vammoja ja tukemaan suorituskykyä esim. urheilussa. Muita syitä hakeutua fysioterapiaan voivat olla tuki- ja liikuntaelimistön kipu, liikkumisen vaikeutuminen tai vamman jälkeinen kuntoutus, niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Etenkin urheilevan asiakkaan kohdalla parhaat tulokset saavutetaan, kun fysioterapia on osana moniammatillista yhteistyötä yhdessä asiakkaan valmentajan, lääkärin/eläinlääkärin, kengittäjän, hierojan, ratsuttajan ym. ammattilaisten kanssa.

Fysioterapiaan voi hakeutua joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Lähetteellä saat ihmisasiakkaana KELA-korvausta fysioterapiasta 8e/tunti. Huomioithan, että eläinasiakkaiden kohdalla kipeän / ontuvan eläimen hoidosta vastaa aina ensin eläinlääkäri, ja eläinlääkäri antaa ohjeistuksen siitä, milloin fysioterapia voidaan aloittaa.Lue lisää: