Fysioterapia ratsukon tukena

Fysioterapeutti on olennainen osa ratsukon valmennustiimiä valmentajan, kengittäjän, eläinlääkärin, hierojan, ratsuttajan ym. ammattilaisten ohella. Fysioterapeutin osaamisalueella on esimerkiksi ohjata ja tukea ratsastajaa harjoittelun suunnittelussa ja toteutuksessa. Jokaisella meistä, niin ihmisillä kuin eläimilläkin, on omat vahvuutemme ja heikkoutemme, jotka huomioimalla voidaan ennaltaehkäistä rasitusvammoja ja mahdollistaa suorituskyvyn optimaalinen kehittyminen. Myös lajitaitojen kehittäminen lajivalmentajan kanssa on helpompaa, kun sekä ratsastajalla että hevosella on riittävät fyysiset valmiudet suoriutua vaadituista tehtävistä.


Fysioterapiassa?

Niin ihmisten fysioterapian vastaanotolla kuin hevosten fysioterapian tallikäynnillä voidaan asiakkaan toiminta-/suorituskykyä, liikkumista ja kehonkäyttöä arvioida ja kehittää suhteessa lajin vaatimuksiin. Fysioterapeuttisen tutkimisen perusteella löydetään ne yksilölliset asiat, joihin kunkin yksilön harjoittelussa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ratsastajalla saattaa olla omia tuki- ja liikuntaelimistön haasteita, kipua, rajoittunutta liikkuvuutta, lihasepätasapainoa, kehonhallinnan heikkoutta, joka sekä hankaloittaa ratsastajan omaa kehonkäyttöä että vaikuttaa ratsastaessa hevoseen. Samoin hevosella saattaa olla aiemmista vammoista jääneitä kompensaatioita, lihasepätasapainoa tai puutteellista kehonhallintaa, joka vaikuttaa hevosen suorituskykyyn ja saattaa vaikuttaa vastavuoroisesti ratsastajaan. Mm. näitä asioita voidaan fysioterapian keinoin arvioida, hoitaa ja kuntouttaa.

Toinen tärkeä rooli fysioterapialla on vamman jälkeisessä kuntoutuksessa, niin ratsastajan kuin hevosenkin kohdalla. Fysioterapian tavoitteena yhteistyössä lääkärin/eläinlääkärin kanssa on toiminta- ja suorituskyvyn palautuminen vähintään vammaa edeltäneelle tasolle, kompensaatioiden muodostumisen ennaltaehkäiseminen ja purkaminen sekä vamman uusiutumisen ennaltaehkäiseminen.



Ratsastustunnilla?

Ratsastustunnilla keskitytään sekä ratsastajan että hevosen fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen tavoitteena terve, hyvinvoiva keho sekä valmiudet lajiharjoitteluun. Tunnilla voidaan tehdä hevosen selässä tehtäviä kehonhallinta- ja istuntaharjoitteita sekä ratsastetaan aivan siinä missä millä tahansa muullakin ratsastustunnilla, keskittyen omaan kehonkäyttöön, hevosen kehonkäyttöön ja hevosen jumppaamiseen.